Välkommen till Kvinna Skaraborg

Kvinna Skaraborg är en ideell politiskt och religiöst obunden förening för jämställdhet. Vi vänder oss till dig som är intresserad av utveckling, din egen såväl som samhällets.

Årsmöte 7 mars

Välkommen till årsmöte i Kvinna Skaraborg
Torsdag 7 mars 2019 kl 18.30
i butiken STIL Secondhand, Kungsgatan 23, Skövde

Årsmötesförhandlingar med genomgång av verksamhet och ekonomi för 2018, samt plan för 2019 och val av styrelse för 2019.

Handlingarna finns klara en vecka före årsmötet och kan mailas ut till den som så önskar. De finns annars tillgängliga på plats.

Under kvällen berättar Ing-Britt och Monika om sin verksamhet och affärsidé med STIL, som säljer vintage och secondhand för kvinnor/tjejer.

Alla närvarande bjuds på fika.
Anmäl att du kommer genom mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast måndag 4 mars.
Ange också önskemål om specialkost i samband med anmälan.

Nya samtyckeslagen - Hade Snövits prins blivit dömd?

Kan vi fortsätta läsa sagan om Snövit, där prinsen kysser henne när hon är medvetslös?
Det är en av frågorna som har väckts i diskussionerna om den nya samtyckeslagen.
Och ja, vi kan fortsätta läsa den sagan, menade de tre lagproffsen som medverkade vid Kvinna Skaraborgs studiebesök på Skaraborgs tingsrätt.

Den nya samtyckeslagen som gäller vid våldtäkt stod i fokus vid studiebesöket den 8 november, som lockade dryga 20-talet besökare.
Sagan om Snövit är användbar som illustration på vad som inte är okej. Att ha sex och samlag ska vara frivilligt hela tiden, för båda parter.
− Samtycket ska i grunden vara aktivt, men även ett tyst samtycke kan godtas, sade rådman Ann-Christin Andersson, som berättade om den nya lagstiftningen med hjälp av kammaråklagare Ylva Lundgren och advokat Lotta Jonsson.

Mycket är sig likt med den nya samtyckeslagen. Kraven på bevis är exempelvis lika starka, och just det är ofta ett problem i våldtäktsmål, där det för det mesta saknas vittnen liksom kanske också fysiska skador.
− Då krävs en alltigenom trovärdig redogörelse eller ett beteende från målsägandens sida, som styrker berättelsen, sade Ann-Christin Andersson.

I den nya lagstiftningen ska det beaktas om samtycket, eller frivilligheten, har kommit till uttryck genom ord eller handling, eller på annat sätt. Det kan inte finnas frivillighet om deltagandet är en följd av våld, hot om våld eller typer av hot, inte heller om målsäganden befinner sig i en särskilt utsatt situation.

I den nya lagstiftningen ska gärningsmannen inte bara kan säga att hen trodde att det fanns ett samtycke, utan också ska kunna redogöra för hur detta samtycke gavs.
− Det har förts fram farhågor om att den nya lagen ska leda till många frågor till målsäganden, men det kan också bli nya typer av frågor, och flera frågor, till gärningsmannen, konstaterade lagexperterna.

De betonade också flera gånger att inget fall i Skaraborg hittills har prövats rättsligt enligt den nya lagen, och bara ett fåtal fall i Sverige så här långt.
Och de tre experterna konstaterade också att vi fortfarande kan läsa sagan om Snövit för våra barn, och utgå från att barnen kan se att det är en saga.
--Det handlar om att vi ska lära oss var man själv slutar och var den andra personen börjar, sade Lotta Jonsson.
 

Deltagarna i studiebesöket fick också se den engelska kortfilmen som på ett lika enkelt som tydligt sätt visar vad samtycke handlar om, genom att använda en kopp te som exempel.

Här kan du se filmen om en kopp te.

I studiebesöket ingick också en rundvandring, där deltagarna fick se lokalerna och provsitta stolarna i den största tingssalen. 

Skövde Nyheter skrev om den nya lagstiftningen och Kvinna Skaraborgs besök på tingsrätten.

 

 

 

 

 

 

 

Katti Uhlin talade om stress och välbefinnande

Den 12 september kom Katti Uhlin till Kvinna Skaraborg och föreläste om hur vi mår och varför. Föreläsningen lockade runt 25 personer som gick hem med många nya insikter.

Katti Uhlin är psykolog med inriktning kognitiv beteendeterapi, och hon arbetar både med grupper av människor och med enskilda. Rubriken på kvällen var: ”Och till råga på allt ska man vara lycklig också…”, och Katti avslöjade att det är arbetsnamnet på en bok hon håller på att skriva.
Katti Uhlin talade kring begreppet välbefinnandets psykologi, och frågade varför vi har så svårt att leva i nuet, utan väljer att leva i framtiden, eller dåtiden.
”Vi lever våra liv uppe i huvudet och det är ett av våra största problem” sade Katti Uhlin och jämförde oss med andra däggdjur. Zebror får inte magsår trots att de ofta får springa för livet för att inte bli uppätna. Men Zebror går från stress till lugn väldigt snabbt medan människor är kvar på höga stressnivåer när vi är stressade.
”Kroppen tillåter inte att du kan komma till ro på natten om du är i krigsläge på dagen” sade hon.
Bästa sättet att nå återhämtning snabbare och komma in i ett lugn, var enligt Katti Uhlin två:
”Rör på dig, och be någon röra på dig. Effekten kommer direkt” sade Katti och berättade att välbefinnandehormonerna oxytocin och endorfin då frigörs.
Att sluta stressa är omöjligt, eftersom stressen är en del av tillvaron, menade hon och varnade för tre riskbeteenden:
FUSS - Först upp sist i säng
FISH - Först in (på jobbet) sist hem
AHPM - Allt hänger på mig

Däremot går det att träna på återhämtning, exempelvis genom att lägga in en paus en gång i timmen. Och, som sagt, genom att röra på sig och be någon annan röra dig.